menu

Therapie voor kinderen 

Uitwendige, verpleegkundige therapie  

Janneke van Dijk

06 1999 8831

Wat is uitwendige therapie?

Uitwendige therapie, het woord zegt het al, is een behandeling die door een ritmische aanraking met etherische olie, kruiden of metaalzalven op de huid wordt aangebracht, zodat een proces van buiten naar binnen in beweging wordt gezet. Op deze wijze worden de weefsels en de dieper liggende organen aangesproken. Het zelfhelend vermogen van de mens wordt hierdoor gestimuleerd.

De behandelingen worden gegeven in de vorm van applicaties, kompressen, wikkels, zalflappen en ritmische inwrijvingen. Om dit proces te kunnen ondersteunen, is warmte en rust een belangrijk deel van de behandeling.

Voor wie is deze therapie?

De behandeling is van toepassing bij slaapproblemen, kinderziektes, oorontsteking, frequente verkoudheid, hoesten, bedplassen, onrustige en prikkelbare kinderen, hechtingsproblematiek, onevenwichtige groei, ADHD etc.

De duur van de behandeling

Afhankelijk van de leeftijd duurt een complete behandeling gemiddeld een uur. Tijdens het rusten kan het kind voorgelezen worden. De uitwendige behandeling kan gegeven worden in overleg met een (antroposofisch) arts.

De behandelingen hebben effect als zij herhaald wordt aangeboden, bijvoorbeeld 1 à 2 keer per week gedurende zeven maal of voor een langere periode. In acute situaties is een dagelijkse behandeling mogelijk.

Verwijzing en vergoeding

De behandelingen worden in principe in overleg met een (antroposofische) arts gegeven. In alle stadia van een ziekteproces kan de uitwendige therapie ingezet worden. Verschillende klachten kunnen een indicatie zijn voor de behandeling. Veel verzekeringen met een aanvullend pakket vergoeden de kosten geheel of gedeeltelijk. U kunt hierover informatie inwinnen bij uw verzekeringsmaatschappij.

Links