menu

Bahar Farshchi Jamshidabady 

Kunstzinnige therapie beeldend  

'Scheppend aanwezig zijn bij het leed, doet het leven ontvouwen.'

Bahar Farshchi Jamshidabady

06 5219 9785

Kunstzinnige therapie – voor volwassenen (vanaf 17 jaar)

In deze therapie worden kunstzinnige oefeningen ingezet om veranderings- en genezingsprocessen te ondersteunen. Ook wordt lichaamsbewustzijn betrokken in de therapie, wat onder meer wil zeggen dat meditatieve oefeningen een onderdeel van de therapie vormen.

Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie (LKT) is een benadering waarbij het gaat om aandachtvol aanwezig te zijn bij het lijfelijk beleefbare. Het werkelijk van binnenuit kunnen beleven is een vermogen op zichzelf. Tijdens de sessie krijgt de cliënt oefeningen aangeboden om met de aandacht in het lichaam te zakken en bewust te worden van het lijfelijk beleefbare. Vervolgens wordt het beleefde ingezet in het kunstzinnige proces. Het lichaam dient als bron van wijsheid.

LKT heeft een antroposofische inbedding gekregen en wordt door onderzoek ondersteund in samenwerking met Annejet Rumke (psychiatrisch arts), Erik Baars (arts en onderzoeker) en Roger Crijns (consultatief arts). De Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie is als post-HBO scholing te volgen op de Hogeschool Leiden.

De oefeningen die we doen, helpen je in contact te komen met jezelf en met je aandacht bij wat er innerlijk leeft. Daarvoor beoefenen we een respectvolle, luisterende en scheppende houding met betrekking tot ons innerlijk leven en tot hetgeen we uitdrukken in het creatief werken. Je zult merken dat jouw scheppende en gezondmakende zelf word aangesproken.

Het beoefenen van kunstzinnige therapie kan het gevoelsleven verdiepen en innerlijk evenwicht brengen.
De oefeningen werken op subtiele wijze in op de ziel en brengen zo een innerlijk proces op gang. Ook worden er hele directe ervaringen opgedaan aan de oefeningen, wat tot inzichten en bewustwording leidt. De therapie werkt inzichtgevend, concentratieverhogend, ontspannend en vitaliserend.

De kunstzinnige therapie is geschikt voor uiteenlopende hulpvragen. Een aantal voorbeelden: Slaapproblemen, concentratieproblemen, allergieën, burn-out, traumaverwerking, persoonlijke ontwikkelingsvragen, of bij crisis op werkgebied, op relatie- of emotioneel gebied, bij depressie of psycho-somatische problematiek.

Kosten en vergoedingen

€ 87,50 per sessie

Door veel ziektekostenverzekeraars wordt deze therapie geheel of gedeeltelijk vergoed in een aanvullend pakket. Informatie hierover kan uw verzekeraar geven.

Studie en werkervaring

De opleiding Kunstzinnige therapie rondde ik af aan de Hogeschool Leiden, waar ik werkzaam ben als docent in het vaste curriculum en bij de post-HBO scholing.

Verder volgde ik de opleiding Sociaal Cultureel Werk, de opleiding tot Focusbegeleider en heb ik sinds 1997 ervaring met meditatie, waaronder de 5Ritmes van Gabrielle Roth (dansmeditatie), Boeddhistische meditatie waaronder Vipassana en meditatief boetseren.

In mijn stages deed ik ervaring op in een kindertehuis in India en in de volwassen- en ouderen psychiatrie.
Sinds 2004 geef ik individuele sessies in een zelfstandige praktijk, van waaruit ik i.s.m. anderen ook cursussen en workshops verzorg.

Lidmaatschappen en registraties

Ik ben geregistreerd lid bij de Ned. Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën op Antroposofische grondslag (NVKT) welke op zijn beurt is aangesloten bij de Ned. Vereniging voor Antroposofische gezondheidszorg (NVAZ).

Registratie nummer: nvktV435

Meer informatie